Săpun

__

Din cele mai vechi timpuri, săpunurile au fost fabricate de către oameni pentru a-i ajuta în îngrijirea corporală. Strămoșii noștri foloseau săpun făcut în casă, cu ingrediente naturale, parfumul provenind de la mirodeniile din gospodărie și floricele adunate de pe câmp.

Acum, oamenii aleg să le cumpere din supemarketuri sau din farmacii, pentru că este mult mai la îndemână. Fabricarea în casă necesită timp, pricepere și dedicare, aceste atuuri fiind greu de inserat printre activitățiile zilnice.

Alegerea unui săpun nu prezintă importanță, cel care miroase cel mai frumos sau cel mai popular este alesul. Dar, de fapt, este foarte important să observăm compoziția acestuia. După cum se știe, în comerț, majoritatea produselor conțin ingrediente dăunătoare sănătății.

Bătrânii noștri au cunoscut beneficiile plantelor, de aceea săpunurile aveau efect benefic asupra pielii. Același target de atins l-a avut și săpunul natural Miropia. A avut succes.  

Pentru faza uleioasă se folosesc trei tipuri de uleiuri: uleiul de cocos presat la rece, uleiul de ricin și uleiul de floarea-soarelui presat la rece din producția proprie, materia primă provenind din cultura de pe terenul Mânăstirii Turnu. Uleiul de cocos aduce beneficii extraordinare pentru piele întrucât are proprietăți antibacteriene și o capacitate de hidratare deosebită. Datorită conținutului bogat de antioxidanți (acid ferulic), vitamina A și vitamina E, utilizarea acestui ulei poate reduce efectul nociv al radicalilor liberi având efect anti-îmbătrânire. Capacitatea de hidratare a uleiului de cocos este completată cu efectul de evitare a pierderii de apă la nivelul epidermei pe care îl are uleiul de ricin datorită conținutului mare de acizi grași. Uleiul de ricin asigură și o capacitate de spumare deosebită, săpunurile formând spumă onctuoasă și stabilă. O analiză cromatografică efectuată pentru uleiul de floarea-soarelui presat la rece produs din cultura mânăstirii a evidențiat prezența unei cantități importante de vitamina E în produs, având de asemenea și un conținut notabil de retinol și licopen. Luteina, alt compus identificat în cantitate însemnată, are un rol important în procesele de fotoprotecție, precum și în cele de inhibiție a reacțiilor de oxidare peroxidică a lipidelor.

Săpunul natural este fabricat cu grijă, obținându-se prin metoda de saponificare la rece, folosindu-se exclusiv matrițe de lemn pentru a se realiza un proces de saponificare lent, cu randament ridicat. Sapunurile nu conțin conservanți, coloranți sau parabeni, acțiunea, culoarea și parfumul lor datorându-se în întregime numai ingredientelor naturale.

Datoriă plantelor mediciale, săpunul are efecte terapeutice și beneficiază de o mireasmă deosebită. Alegerea unui săpun natural, fabricat cu cea mai mare responsabilitate, conduce inevitabil la o piele curată și catifelată, fără a provoca iritații. Fiecare sortiment de săpun vine la pachet cu efectele plantei, respectiv, uleiului: proprietăți antibacteriene- lavandă, portocală, o capacitate de hidratare deosebită- uleiul de cocos, reducerea efectului nociv al radicalilor liberi având efect antiîmbătrânire- portocală, scorțișoară, adjuvant al tenului acneic- mentă. 

Articole similare

__